Haptonomie

In ons leven hebben wij voortdurend te maken met keuzes en stellingnames in relatie met onszelf, anderen, onze omgeving en deze cultuur. Door te luisteren en te voelen wat men ervaart en dit onder ogen te durven zien, kan men tot een keuze komen. Men kan zich ook bewust of onbewust laten bepalen door de omgeving in wat er van hem of haar verwacht wordt.
Zogauw iemand veel meer luisterend is naar de omgeving en zich daardoor laat bepalen komt diegene steeds verder van zichzelf af te staan en weet niet meer wat hij/zij wil. Hierdoor ontstaan patronen welke in eerste instantie goed lijken, maar later een probleem kunnen gaan vormen.
Klachten kunnen ontstaan, men voelt zich niet lekker meer, men heeft problemen om in het leven te staan, men weet niet meer wat hij/zij wil.
In de eerste behandelingen laat ik cliƫnten kennismaken met wat haptonomie is. Dat wat hij/zij ervaart, beleeft en voelt; dat iemand zich kan afsluiten; dat men niet willen weten. Door daar bij stil te staan, iets te laten zijn voor wat het is zonder te willen veranderen en het vanuit het gevoel durf te luisteren en het probleem onder ogen durf te komen, zodat men het probleem aan durf te gaan.

Afhankelijk van het voorgaande, de vraag en de keuze van de client kan eventuele begeleiding volgen. Haptonomie is de leer van het voelen. Ieder mens krijgt te maken met het feit dat hij of zij een keuze moet maken. Tussen dat wat de omgeving van hem of haar wilt dan wel verwacht of datgene wat hij of zij in zichzelf voelt. Ook krijgen wij allen te maken met druk, spanning en geweld.

En hoe gaan wij daarmee om? De een lijkt daar beter mee om te gaan dan de ander. En toch is dat maar de vraag. Vaak lijkt het erop dat wij niet meer stil staan bij wat het ons doet en willen wij het probleem bestrijden, verhelpen, oplossen of gewoon weg hebben. En daarmee sluiten wij het buiten, waardoor wij ons niet meer heel voelen. In de haptonomisch behandeling staan we stil bij wat uw mechanisme is om te reageren. En dat weggaan van de pijn cq probleem deze alleen maar erger maakt. Om van daaruit te ontdekken hoe u middels het voelen daar op een andere wijze mee kan omgaan. De pijn cq probleem wordt anders.