Al jaren volg ik cursussen en opleidingen haptonomie in het water.
Truus Scharstuhl is de initiator. Ze heeft haar passie voor haptonomie en voor water bij elkaar gebracht.
Al vroeg in haar ontwikkeling maakte ze de keuze om eerst opleidingen te doen als fysiotherapeut en later als haptotherapeut en die toe te passen in haar werk. In het begin met jonge baby’s en huilkinderen, later ook met volwassenen. Daaruit is uiteindelijk een hele opleiding gegroeid voor haptotherapeuten; STH Water (scholingscentrum toegepaste haptonomie).
Afgelopen jaar had ik daar weer eens een ervaring en die deel ik hier graag.
Nieuwsberichten
Zonder spanning geen groei
Zoals een kuiken in zijn ei
Zoals een bloem in de knop….
Zoals een baby in de buik van zijn moeder
Zit hij nog gevangen in zijn omhulsel. Stevig beschermd, gevoed en gedragen door…..
In eerste instantie is er nog ruimte, maar gaandeweg wordt het te klein, want de groei gaat maar door en het wordt krap.
De groei gaat maar door en nu schuurt het aan zijn bescherming. Spanning tussen zijn schild en spanning van zijn ZIJN.
Spanning tussen de polariteiten.
Innerlijke groeit de kracht… een eerste scheur…. Licht!
Langzaam in eigen tijd, komt het tevoorschijn
En laat zich aan de wereld zien…..
Workshop Heimwee naar het water
De tweede workshop heimwee naar het water is afgelopen dinsdag weer gegeven.
Het was heerlijk om het water weer te voelen, de omhulling en de bewegingen van water en van de anderen rondom ons heen. Eerst wennend, ontdekkend en bubbelend in afstand de ander te kunnen voelen. 1 ½ meter voelen met een hoepel, spelen, ontdekken en merken “dat beperkingen geen beperkingen meer zijn” Dat de ruimte gevuld kan worden. Ontdekken waar aandacht nodig is en daar bij te kunnen verblijven. “De volheid in de rug te kunnen voelen, als steun in deze tijd.”
1 ½ meter afstand in corona tijd werd voor ons 1 ½ gevulde ruimte van een mooie waterherinnering.

Foto Marijn van Dalen